top of page
P01.JPG

Historisch overzicht

Prachtig geïntegreerd in het landschap, tussen de Mont Saint-Aubert bij Doornik (Tournai) en de Kluisberg, ligt La Feuillerie, in 2021 door ‘Parcs et Jardins de Wallonie’ erkend als ‘Jardin Remarquable’.

 

Die erkenning dankt het aan de unieke combinatie van historisch park, arboretum en botanische tuin met meer dan 2000 soorten en variëteiten, en een aantal bijzondere plantencollecties.

 

Het elegante park is het resultaat van de grote liefde en passie van de eigenaars voor tuinen en planten. Zij bouwden La Feuillerie uit tot een harmonieus geheel waar de traditie en de charme van weleer hun plek vonden in een hedendaags ontwerp.

 

La Feuillerie is van oorsprong een typisch voorbeeld van een romantisch 19e-eeuws park uit de meest pure Engelse traditie. Naar vermoed werd het ontworpen door de tuin- en landschapsarchitect Louis Fuchs (1818-1904), bekend voor een aantal prestigieuze parken en tuinen in België.

 

Het park telt nog tal van bijzondere bomen uit die periode, waaronder Araucaria (apenverdriet), Taxodium (moerascipres), Ginkgo biloba (Japanse notenboom), Fagus (beuk), Castanea (tamme kastanje) en Fraxinus (gouden es). De huidige eigenaars plantten in de loop van de voorbije 40 jaar nog meer bomen bij: Corylus (boomhazelaar), Gleditsia (valse Christusdoorn), Liriodendron (tulpenboom), Cercydiphyllum (katzuraboom) enz…

 

In de loop der tijd kende het park twee uitbreidingen, waarvan de laatste in 1990; vandaag is het 3 ha 50 groot. U vindt er een aantal waardevolle collecties van Azalea, Prunus (sierkers), Quercus (eik), Cornus (kornoelje), Acer (esdoorn), magnolia, Malus (sierappel) en rododendrons, waaronder 70 variëteiten van Rhododendron yakushimanum.

Praktische informatie

Het park is te bezichtigen van april tot oktober (10-12u en 14-17u), enkel na afspraak.

Het hele domein is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.
 

Privé bezoek

Uitsluitend te bezoeken na afspraak via contact@lafeuillerie.be of +32(0) 499 41 67 65. Inkom: 6 € per persoon

Groepen

Geleid bezoek voor groepen van min. 15 personen.

Taal: Nederlands of Frans

Duur: 1u30

Inkom: prijs op aanvraag, via contact@lafeuillerie.be of +32(0) 499 41 67 65

Mogelijkheid om te combineren met een lichte lunch, dessert en dranken, voor groepen van 15 tot 30 personen. Prijs op aanvraag (in samenwerking met een cateraar).

 

Fotoreportage

Het romantische park leent zich als geen ander voor fotoreportages van huwelijken, communies, verjaardagen…. U vindt er weidse gazons, een natuurlijke vijver met overdekt bankje, een houten brugje, een indrukwekkende groene arcade met zicht op de Kluisberg, knusse hoekjes tussen weelderige bloemen, en banken in het groen. Op elk moment van het jaar staat er wel iets in bloei.

Toegang tot het park: tussen 10 tot 17u.

Het park is bereikbaar met ceremoniewagen.

Prijs: 100 €.

Voor meer informatie en reservatie: contact@lafeuillerie.be

P02.JPG
bottom of page